Bizim Lokanta – ‘Yediğin ilacın, ilacın yediğin olsun!’

Merhaba,

Bende buranın yeri ayrıdır çünkü Kemeraltı Çarşısı‘na kalbimin kapısını bu lokanta sayesinde açtım.  Burası, Kemeraltı’nda küçücük bir ilaç lokantası, pardon esnaf lokantası. 🙂

Hasta olmadan önce hasta olmamak, hastayken hastalığımızın geçmesi ve hastalığımız geçince de kutlamak için uğradığımız bir yer. Kısacası Bizim Lokanta’ya gitmek için her zaman bir bahanemiz var. Girişte yemeklerin bulunduğu vitrinin hemen arkasındaki duvarda yazılı olan söz de bu rutinimizi destekliyor: ‘Yediğin ilacın, ilacın yediğin olsun!

Ne zaman gidilir?

Bu ufacık yerden lezzet taşıyor, bu lezzetin bağımlıları da sokaklara sığmıyor. Özellikle öğle arası 12:00 ile 13:30 arasında lokanta önünde öyle bir kuyruk oluyor ki bu görüntüye şaşmamak elde değil. Öyle ki artık yabancı turistler bile keşfetmeye başladı. Eğer 14:00’den sonra giderseniz pek yemek çeşidi bulamayacağınızı belirteyim. Hem çeşitlilik hem de sakinlik açısından 12:00’den önce gitmek bence en iyisi.

Nasıl gidilir?

Bizim Lokanta’ya ister ‘Konak‘ ister ‘Çankaya‘ metro durağında inerek gidebilirsiniz. Ancak Çankaya metro durağından ‘Hisarönü‘ çıkışını kullanırsanız aşağıdaki yürüyüş rotası ile 2-3 dakikada ulaşır, yer bulursanız masanıza bile oturmuş olursunuz. 🙂

Bu arada Bizim Lokanta’nın düzeni klasik esnaf lokantaları gibi. Bilmeyenler için;

  • Herkes için ayrı masa tahsis edilmez, masada oturanlara selam verilip boş olan sandalyeye oturulur.
  • Masada yığınla dolu ekmek çanağı, baharatlar, çeşitli (kuru, turşu, taze, pul) acı biberler, sarımsak sosu ve sirke bulunur.
  • Kredi kartı geçmez.

Bizim Lokanta’da envai çeşit yemek var. Lokantadaki bazı yemekler buraya has lezzetler, bazıları ise sıradan yemekler olmasına rağmen muhteşem tatlar içeriyor. Bizim Lokanta’dan lezzetleri sıralayacağım, bu sebeple umarım bu yazıyı lokantaya yakın bir yerlerde okuyorsunuzdur. Çünkü benim ağzım sulanmaya başladı bile! 🙂

Bizim Lokanta’da Favorilerim

  1. Balık Çorbası
  2. Kelle Paça ve Ayak Paça Çorbaları
  3. İşkembeli Nohut
  4. Tereyağlı Kuru Fasulye
  5. Mantarlı Hindi
  6. Fırın Makarna
  7. Sebze Tabağı
  8. Komposto
  9. Enginar Tatlısı
  10. Diğer Seçenekler

1. Balık Çorbası

Bizim Lokanta’nın bir balık çorbası var ki, tarif etmek çok güç. Bana göre menünün en iyisi. Balık çorbası denince akla çok güzel şeyler gelmediğini biliyorum. Genellikle balığın kafasından yapıldığı akla gelebilir. Fakat burada öyle değil. Bu çorbanın içinde iri parçalarda dilimlenmiş uskumru gövdesi bulunuyor. Sizin uskumru hakkında düşünceleriniz nelerdir bilmem ama benim için tatsız bir balıktır. Fakat bu çorbayla uskumruya aşkla bakar oldum.

balık çorbası
Bizim Lokanta’nın efsane Balık Çorbası

Gidecek olanlar için ilk önerim bu çorbadır. Çorba suyunun lezzetinden bazen balıkları unuttuğum bile oluyor. Balık seven herkesin tabağı temiz göndereceğine eminim. 🙂

2. Kelle Paça ve Ayak Paça Çorbaları

Buranın en çok tercih edilenleri kuşkusuz kelle paça ve ayak paça çorbalarıdır. Arasında seçim yapamayanlar için kelle-ayak karışık da istenebilir. Açık konuşacak olursam sakatat ile aram pek iyi sayılmaz. Şimdilerde az az denemeye çalışıyorum. Bu çorbayı kendim hiç sipariş etmedim, fakat Ertan pek bir seviyor. Ben de onun tabağından kelle olanların tadına baktım, güzeldi. Et suyunun tadını harika. Genelde kelle paça çorbasını terbiyeli yapıyorlar ancak buradaki usul farklı.

kelle ayak
Kelle ayak karışık

Terbiyeli yapılanın da tadına bakmıştım fakat eğer kelle paça içeceksem hiç düşünmeden bunu tercih ederim. Sakatatların görüntüsü pek sevilmez ama bana göre bunun görüntüsü epey berrak ve hoş duruyor.

ayak
Ayak paça çorbası

Kelle ve balık çorbasını içince lokantanın içinde yazan söz anlam kazanıyor. ‘Yediğin ilacın, ilacın yediğin olsun.’

Bu iki çorbanın da tadının şahane olması bir yana, adeta şifa kokuyor. Bizim yaptığımız gibi arada bir düzenli gidip içmenin faydalı olduğuna inancımız tam. 🙂

3. İşkembeli Nohut

İşkembe sever misiniz? İçmeye alışık olduğumuz çorbası değil bu sefer bahsettiğim. Nohut yemeğine tat katmak için tencereye dahil edilip nohuttan rol çalan işkembe. Yemeğin ismi işkembeli nohut olsa da bazen şaşırıp nohutlu işkembe dediğim de oluyor. 🙂

işkembeli nohut
İşkembeli Nohut

Nohut etsiz olmaz diyenlerdenseniz, işkembelisinin müptelası olursunuz. Bizim Lokanta’nın her yemeğinde olduğu gibi işkembeli nohut yemeğinin de suyu, yağı bir başka! Bu önerimi okuyup da tatmaya giderseniz bu yemeğin en çok sevdiğiniz kısmını yorum olarak bana mutlaka yazın. Dağılmadan hamur gibi yumuşacık pişmiş nohutu mu, tadı enfes işkembeyi mi yoksa benim gibi yemeğin suyunu mu baş tacı edeceksiniz, merak içindeyim. 🙂

Ben her defasında yanına bir de güzel pirinç pilavı ve yoğurt mutlaka isterim. Bu üçünü birlikte yemeyince midem doysa da eksiklik hissediyorum. Bu üçlüyü birbirinden ayırmadan yemek lazım.

4. Tereyağlı Kuru Fasulye

Buranın tereyağlı kuru fasulyesinin bağımlısıyım. Nasıl yapıyorlar bilmiyorum, evde belki onlarca kez denemiş olmama rağmen bu tadı hiç tutturamadım. Çünkü tadı çok çok lezzetli.

İspir fasulyeden yaptıklarını düşündüğüm bu yemek tereyağının da lezzetiyle bir başka oluyor. Şimdiye kadar yediğim en iyi kuru fasulye. Giderseniz öncelik verdiklerinizden olmasını dilerim. 🙂 Yanına bulgur pilavı ve yoğurt istemeyi unutmayın.

img_3100
Tereyağlı kuru fasulye ve pirinç pilavı

Bizim Lokanta’nın hemen her yemeğini seviyorum hatta bayılıyorum. Tereyağlı kuru fasulyeyi çok beğendiğim için buradaki zeytinyağlı kuru fasulye yemeğini de denedim fakat açıkçası pek beğenmedim.

5. Mantarlı Hindi

Bizim Lokanta’nın lezzetli yemeklerinden biri de mantarlı hindi. Bu lokantaya sık gitmeme rağmen bu yemeğin tadına kısa bir süre önce bakabildim. Lezzetini geç fark ettiğim için epey hayıflandım.

mantarlı hindi
Mantarlı hindi

Açıkçası hindiyi pek sevmem, daha doğrusu hindi ve tavukla çok aram yoktur. Özellikle hindiyi çok tatsız bulurum. Fakat Bizim Lokanta’da epey lezzetli yaptıkları için bildiğim tadın çok ötesinde. Hindinin yağlı kısımlarından yaptıkları için kuru ve tatsız olmuyor. Yine belirtmek zorundayım ki bu yemeğin de suyu çok lezzetli. 🙂

6. Fırın Makarna

Şimdiye kadar bunun gibisini yemediğinize eminim. Çok iddialı başladım ancak fırın makarna bunu hak ediyor. Bol keçi peynirli, dereotlu fırın makarna, bana göre bu lokantanın en iyilerinden. Daha önce buraya gelmemiş biriyle gitsem masamızda bulunacaklardan biri kesinlikle fırın makarna olur.

Fırın Makarna

Keçi peyniri (keçi peyniri konusunda epey cömert davranıyorlar) ve dereotu ile bir sıkıntınız yok ise her gittiğinizde bu yemeği isteyeceğinize eminim.

7. Sebze Tabağı

Bizim Lokanta’da sebze tabağı hep aynı olmuyor, yani içindeki sebzeler mevsime göre değişiklik gösteriyor.  Her sebzeyi mevsiminde yemenin peşindeyim son bir kaç yıldır. Eskiden böyle bir huyum yoktu fakat Ertan (eşim) beni bu konuda epey etkiledi. Çünkü sebze ve meyveleri mevsiminde yeme konusunda çok takıntılı. Eskiden onun bu özelliğini yadırgasam da artık onu anlıyorum. Sebzeyi mevsimindeki lezzetle tüketmek ve mevsimini beklemek heyecan veriyor.

zeytinyağlı-tabağı.jpg
Sebze tabağı

Sebze tabağı için fotoğraf arşivimi taradığımda yukarıdaki fotoğraf karşıma çıktı. Muhtemelen sonbaharda bir gün gidip yemişiz. Tabakta, yaprak sarma, ıspanak, taze fasulye ve kereviz var. Açıkçası kerevizin henüz mevsimi gelmediği için tadını sevemedim. Ama diğerleri lezzetliydi, özellikle yaprak sarma. 🙂 Yazın gittiğim bir seferde tabakta semizotu vardı, o da çok lezzetliydi.

8. Komposto

Bahsettiğim bu harika lezzetlerden birkaçının üstüne masadan kalkmadan bir de komposto içerim ve sonrasında hayat gözüme bir başka görünmeye başlar. 🙂 Özellikle yaz mevsiminde giderseniz böğürtlen kompostosunu içmeden kalkmayın, buz gibi servis ediliyor ve İzmir’in yaz sıcağında ilaç gibi geliyor. Bu komposto şekeri ile rahatsızlık vermiyor, meyvenin tadı yoğun hissediliyor.

Böğürtlen Komposto

9. Enginar Tatlısı

Enginarın tatlısını duydunuz mu hiç? Ben ilk defa bu lokantada diğer müşteriler ardı ardına bu tatlıyı sipariş ettiğinde duydum. Biz de yemekten sonra hemen istedik ve bir sanat eseriyle karşı karşıya kaldık. Enginar tatlısı üzerinde kaymak, fıstık ve polen ile servis edildi. Tadını merak ettiyseniz, muhteşem. Harika! Şerbetinde hafif bir ekşi tat geliyor. Normalde şerbetli tatlılarda ekşiyi sevmem ama bu tatlıya çok yakışmış. Enginar bittikten sonra da şerbetinden bir kaç kaşık aldım. 🙂 Artık her gidişimde kapanışı enginar tatlısı ile yapacağım. Emin olun, bu sunum ve lezzeti ortalama üzeri bir restoranda yemek için 25 – 30 lirayı gözden çıkartmanız gerekir. Bizim Lokanta’da ise 7 lira

Fıstıklı, Polenli, Kaymaklı Enginar Tatlısı

10. Diğer Seçenekler

Ayrıca bütün bunların dışında denk gelirseniz yiyebileceğiniz diğer yemekler

Şehriyeli Dana Rosto
  • Dana rosto (kıyma değil etin özel bir bölümünden yapılıyor)
  • Hindi ördek kaz çorbası (Bizim Lokanta’nın spesiyallerinden)
  • Ciğer (Denemedim ancak epey seveni var)
  • Kokoreç (Uzun zamandır çıkmıyor, çıkarsa kaçırmayacağım)
  • Terbiyeli köfte (Kaşık kaşık suyunu için)
  • Enginar (Mutlaka mevsiminde tadına bakın)
  • Bamya (Unutulmayacak bir lezzeti yok ancak öğünü hafif geçirmek isteyenler için bir seçenek)
  • Misket köfte (Perşembe günleri çıkıyor, hafif ılık kızarmış köfte tadını sevenler denemeli, gününe denk geldiğimde mutlaka yerim)
Misket Köfte

Bizim Lokanta’da Mevsim Sebzelerine Dikkat

Yazının bu kısmına kadar Bizim Lokanta’nın en beğendiğim yemeklerini sıraladım. Buraya sıklıkla gidiyorum ve müptelası olduğum yemekleri tekrar tekrar yiyorum, bazen de yeni tatlar denemeye çalışıyorum. Sevdiklerimi favorilerime ekleyip canım istediğinde gelip yiyorum. Fakat denediklerim arasında beğenmediklerim de oluyor.

Mesela beyinli bezelye ve ali nazik. Son zamanlarda denediğim bu iki yemeği de pek sevemedim. Beğenmememin sebebi muhtemelen sebzelerin mevsimi olmaması ile ilgiliydi. Patlıcan ve bezelyenin mevsimi olmaması yemeğin tadını epey etkilemişti, aksi halde bu lokantadan çıkan bir yemeğin tadını sevmeme ihtimalim çok düşük. Bu iki yemeğe de tekrar şans vermek için merakla yazın gelmesini bekliyorum. 🙂

Bizim Lokanta’nın Fiyatları

Bizim Lokanta’daki önerilerim bu kadar. Bu arada porsiyon ve fiyat konusunda bilgi vermeliyim. Sebze tabağı hariç tüm fotoğraflardaki yemekler az porsiyon. Porsiyonun adı az olmasına rağmen tabak oldukça dolu geliyor. Tek bir yemek az porsiyon dahi oldukça doyurucu. Ama eminim oraya gidince daha çok çeşit yemek isteyeceksiniz. Az isteyip çeşitlendirmek en güzeli. Fiyatlar ise çok uygun. Az porsiyon etli yemeklerin fiyatları 12  TL, fırın makarna 6 TL.

Bu yazımı tamamladığıma göre Bizim Lokanta’ya gidip kendimi ödüllendireyim. 🙂

‘Yediğin ilacın, ilacın yediğin olsun!’

Kemeraltı Çarşısı’nı daha fazla keşfetmek için buraya tıklayın.

Bizim Lokanta – ‘Yediğin ilacın, ilacın yediğin olsun!’’ için 23 yanıt

Add yours

  1. Uzaktayım, ah… Çok iştah açıcı bir yazı olmuş, cidden orada olup uğramak isterdim. Esnaf lokantaları her şehirde başka bir lezzet köşesi. İzmir’e yıllar var ki gitmedim, ama şimdiden yazdım notlarımın arasına. Çok da güzel fotoğraflar çekmişsin sevgili Başak, ellerine sağlık. İzmir’i çok sevdiğini biliyorum… Benim de baba memleketim. Bir şehri güzellikleriyle keşfetmek için içinde yaşamak lazım. Sayende İzmir’i bir kez daha ama daha güzel tanıyacağım sanırım. Teşekkür ederim, sevgiler, nia

    Liked by 3 people

      1. İzmir’de yaşamıyorum artık ama tavsiyeniz olan lokantayı aklıma not aldım. Geldiğimde mutlaka deneyeceğim. Teşekkür ederim 🙂

        Beğen

  2. Artık İstanbul da yaşıyorum ama,İzmirin havasını suyunu ve böyle lezzetlerini özledim.İştah açıcı bir yazı olmuş çok beğendim.Hemde bu mekanı öğrenmemiz iyi oldu,yolumuz düşerse aklımızın bir kenarında dursun.

    Liked by 2 people

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

WordPress.com'da bir web sitesi veya blog oluşturun

Yukarı ↑

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın